skip to Main Content

Hoe kunt u met Pluriform productie orders genereren op basis van orderregels?

Alle productie modules in Pluriform zijn ontwikkeld vanuit de praktijk, om uw productie optimaal te kunnen aansturen en administratief te verwerken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van productie orders, welke gevoed kunnen worden door geplaatste orderregels (producten) van uw klantorders en gewenste voorraden. Op basis van product onderdelenlijsten en productieschema’s is inzichtelijk te maken, welke grondstoffen waar benodigd zijn en worden per productiefase de juiste voorraadmutaties doorgevoerd.

Een kijkje in de keuken bij Durea, producent van schoenen.
Durea produceert sinds 1948 schoenen. Jaarlijks verlaten enkele honderdduizenden paren schoenen de fabrieken in India en Tunesie. Durea is vanaf 2003 operationeel met Pluriform e-logistics & e-commerce en destijds gestart vanuit een MS-DOS platform. Grensloos Pluriform e-logistics & e-commerce sluit goed aan bij de basale processen binnen een organisatie. Alleen daarom al is het voor elke organisatie inzetbaar, hoe groot of hoe klein die organisatie ook is. Pluriform is een stabiel en betrouwbaar systeem waarmee Durea sinds de start in 2003 al haar productieprocessen aanstuurt.

Grensloos vertelt:

“Durea produceert schoenen en in de Pluriform applicatie van Grensloos worden alle verschillende onderdelen van een schoen geregistreerd. Dit zijn vaak bouwstenen van onderdelen die weer uit andere onderdelen bestaan. Vaak wel 200. Allemaal los. Durea produceert op basis van klantorders. Dus door productie orders te genereren op basis van verkoop. Alle klantorders worden verzameld tot 1 productieorder voor een specifieke schoen.

De Productie orders worden op een productielijn gemaakt. In het geval van schoenen zijn dat handjes en machines in India en Tunesië, dus niet echt een lijn van machines achter elkaar. Men plant welke productie order op welke “lijn” gemaakt gaat worden. Men ziet hoeveel productie orders er nog gedaan moeten worden en hoelang dat dat dan gaat duren.

Vast onderdeel van een productie order is een onderdelenlijst. Bij een onderdelenlijst geeft men in pluriform aan, uit welke onderdelen een product bestaat en in welke productiefase het onderdeel nodig is… dit laatste noemen we in pluriform een productieschema.

In een productieschema wordt bepaalt welke stappen in het productieproces genomen moeten worden en welke eventuele artikelen hierbij horen. Voorbeeld in geval van productie van textiel/leer: in het schema staan de stappen beschreven als schalmen, stikken,.. etc. Per productie kan het proces afwijken en kan men in Pluriform dus meerdere productieschema’s aanmaken. Indien relevant dan is het in Pluriform mogelijk om per productielijn meerdere schema’s toe te kennen.

Productie lijnen zijn altijd gekoppeld aan een magazijn, dat zich elders kan bevinden. Daarmee onderscheiden we interne- en externe productie locaties. Dit is noodzakelijk om te weten waar, na elke productiefase gereed, de grondstoffen afgeboekt moeten worden. “Stel in een productie order zijn 300 onderdelen nodig. Men ziet meteen of deze in Tunesië nog op voorraad zijn of niet en of dus bijbesteld moeten worden.”

Gebruikers

Bij Durea werken verschillende typen gebruikers met het systeem. Dit start al bij de ontwerper. Hier begint dan al de registratie van de onderdelen. Daarna wordt er van het ontwerp een model gemaakt. Dat is dus al een productie order. Zowel inkoop als verkoop werken ermee. Inkoop om de onderdelen te bestellen, die niet voorradig zijn. En verkoop maakt o.a. prognoses na klantcontact. De modellen worden aan de klanten getoond en bij voldoende interesse wordt er een productie go of no go gegeven. Verkoop kan bijvoorbeeld ook zien wanneer de bestellingen van hun klanten geproduceerd gaan worden. Dit is voor de klanten ook rechtstreeks zichtbaar in het klantportaal van Durea.

Grensloos Pluriform is uitermate geschikt voor bedrijven die zelf of de externe productie coördineren van samengestelde artikelen (assembleren), maar géén uren hoeven te registreren. Produceert u projectmatig en houdt u hierbij de uren bij, klik dan hier.

Overzicht functionaliteit

Productie orders
Productie orders kunt u aanmaken door orderegels van een of meerdere orders te verzamelen, op basis van prioriteit en beschikbare voorraden.  Een productieorder gaat altijd over één product (artikel) dat geproduceerd dient te worden. met een complete onderdelenlijst met aanvullende specifieke variaties (maten/kleuren).  Met het overzicht ‘onderdelenlijsten’ kunt u op voorhand uw productie gaan plannen.

Productie schema’s
Hiermee kunt u chronologisch alle benodigde bewerkingen in productie fases registreren. Een productie schema omvat een definitie van bewerkingen gedetailleerd per productiefase. Door meerdere productie schema’s te registreren, kunt u eenvoudig meerdere routes (in- of externe productie) kiezen bij een productie order. 

Productie fases
Per productiefase kunt u een productielijn registreren.  Op basis van de productie fases binnen een productieorder, kunt u meerdere productie fases in een keer gereed melden waarna de benodigde halffabricaten automatische worden afgeboekt.

Productie lijnen
Productie lijnen zijn altijd gekoppeld aan een magazijn, die zich elders kan bevinden. Daarmee onderscheiden we interne- en externe productie locaties. Dit is noodzakelijk om te weten waar, na elke productiefase gereed, de grondstoffen afgeboekt moeten worden.

Productie voorraden voorinkopen van halffabricaten, hulpmiddelen en eindproducten
De economische voorraden voorinkopen (bestellingen) en ‘voorraden onderweg’ (transporten) kunt u separaat gedetailleerd opvragen.  Daarmee beschikt u altijd over actuele 100% voorraad informatie, van al uw productie- en/of magazijn locaties! Doordat de productiemodule aansluit op de voorraadadministratie uit basis kunnen de voorraden en de voorraadopbouw van grondstoffen en eindproducten opgevraagd worden via standaard documenten en overzichten. De actuele voorraadinformatie per productie fase is belangrijk om,  via de Pluriform Logistics web portalen, uw klanten per orderregel permanent te informeren over de actueel geplande leverdata.

Productie planning
Voor uw  productieplanning beschikt u over uitgebreide inkoop logistieke functionaliteit binnen Pluriform Logistics. U  kunt wel of niet rekening houden met alle beschikbare voorraden op in- of externe productie locaties 

Transporten
Planning van transporten omvat halffabricaten, productie hulpmiddelen en eindproducten (gereed product), die wereldwijd getransporteerd worden naar uw externe- of interne productie lijnen en magazijnen. Doordat de productie module ook aansluit op de administratieve voorraadadministratie van Pluriform,  kan alle beschikbare functionaliteit vanuit Pluriform basis hergebruikt  worden in uw productie administratie.

Doordat de productie module ook aansluit op de administratieve voorraadadministratie van Pluriform, kan alle beschikbare functionaliteit vanuit Pluriform basis hergebruikt worden in uw productie administratie.

Back To Top