skip to Main Content

Rendements analyse cruciaal voor vis en schaaldieren verwerker en groothandel Adri & Zoon BV

40 jaar geleden startte Adri Bruijnooge SR zijn mosselhandel. Inmiddels is de 3e generatie Bruijnooge aangetreden en hebben in 2019 het nieuwe pand met productiehallen aan de Krab in Yerseke geopend. Mosselen behoren nog steeds tot het assortiment, maar het bedrijf groeide uit tot een gerenommeerde verwerker en leverancier van al het moois dat de zee te bieden heeft. Het assortiment aan vis, schaal- en schelpdieren is enorm. Dagelijks worden de klanten beleverd met tonnen vis en schaal- en schelpdieren, 250 ton per week wel te verstaan.

Adri & Zoon is vanaf de 2e generatie volledig geautomatiseerd met Grensloos Pluriform software.

We interviewden Rob Romeijn manager ICT en Finance. Rob maakte na 24 jaar Grensloos in 2018 de overstap naar Adri & Zoon. Een logische stap omdat Rob als Pluriform consultant, de voorgaande jaren gemiddeld 4 dagen in de week voor het project Adri & Zoon vanuit Grensloos heeft gewerkt.

We stelden hem specifiek enkele vragen over het gebruik van data bij zijn huidige werkgever.

Rob vertelt: “We werken altijd vanuit één centrale database en meten regelmatig de kwaliteit van de data, zo beperken we het aantal mutaties die we moeten aanbrengen ontstaan door tikfouten en weten we zeker dat er één waarheid is.”

“Data gebruik en analyse is een continu proces zo volgen we permanent hoe het gaat met de organisatie. Waar staan we en waar gaan we naar toe. Dit gebeurt per week en per dag. We analyseren bijvoorbeeld de verkoop en inkoop, de verschillen in inkoop- en verkoopprijs per type vis. Denk dan aan: kabeljauw en kabeljauwfilet, zalm en zalmfilet, mosselen, oesters en Noordzeevis. Maar ook productie-uren, uren op de afslag. En niet te vergeten: de kwaliteit van de belevering: foute leveringen en manco’s zodat we onze belofte aan onze klanten continu waar blijven maken.”

Worden er besluiten genomen op basis van de analyse?

“Jazeker, zien we dat de orderintake op diepvries afneemt schakelen we daar qua sales een tandje bij. Of onlangs hebben we de leveringen vergeleken met bestelorders, het aantal pick fouten beoordeeld en maatregelen genomen. Het aantal fouten is met 60% afgenomen.

Ik schat dat in de organisatie beslissingen voor 70% gebaseerd op data worden genomen de overige 30% op gevoel en ervaring.”

“Eén van de meest cruciale analyses is toch wel de rendementsanalyse op het fileren van onze zalm. Wij kopen de hele zalmen in per kilo en deze worden gefileerd. We vergelijken het gewicht van de ingekochte zalm met het gewicht van de filet. Je begrijpt dat als we het over tonnen zalm per jaar hebben 1% meer of minder opbrengst een groot financieel verschil maakt. Koppel dit uiteindelijk aan de kostprijscalculatie, arbeidstijd, afslagtijd, verpakking etc. Dit fluctueert dagelijks.”

“Onze volgende stap is om onze eigen data verder te verrijken met data van buiten af. Daarvoor gaan we alle data analyses begrijpelijk en toegankelijk in een power BI applicatie beheren. De small data komt uit de Grensloos Pluriform database zodat er, wat ik al zei, één waarheid ontstaat waarop we met het volste vertrouwen niet alleen onze dagelijkse besluiten, maar ook onze strategische beslissingen durven nemen.”

Aldus Rob Romeijn namens Adri & Zoon BV te Yerseke.

Back To Top